pakiet

Święta Wielkanocne już za pasem! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Państwa pakiet, składający się z win, które niewątpliwie ubogacą każdy świąteczny stół. Znajdą w nim Państwo wina, które pasują do wszystkich tradycyjnych potraw – nawet do żurku! 

 

 
 
Czas obowiązywania promocji: 10.04-19.04
Cena pakietu: 361,40 zł 289,12 zł

 

 

 

Poniżej znajdą Państwo opis wszystkich win, wraz z rekomendacją kulinarną.

Polecamy! 🙂

1. Villebois Cremant Brut – wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną – czyli taką samą jaką stosuje się przy produkcji szampanów. Wino zostało wytworzone z odmian: Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc. Możemy w nim wyczuć delikatny aromat cytryn i kamienistą mineralność. Ma bardzo delikatne i elegancki bąbelki.
Wino powinno być podawane w temperaturze 6-8 stopni. 

Rekomendacja kulinarna: jako aperitif – doskonale sprawdzi się jako kompan Wielkanocnego śniadania. Delikatne i eleganckie bąbelki niewątpliwie pobudzą nasz apetyt. Wina musujące szczególnie dobrze sprawdzą się w połączeniu z wszechobecnymi dodatkami – majonez, sos tatarski czy chrzan.
 
2.  Röschitzch Grüner Veltliner – białe, wytrawne wino z austriackiej apelacji  DAC Weinviertel.  W nosie znajdziemy aromaty brzoskwiń, zielonego jabłka i rzodkiewki, dopełnione w ustach o kamienistą mineralność i pieprzny finisz.
Wino powinno być podawane w temperaturze 10 stopni
 
Rekomendacja kulinarna: Oczywiście doskonałe do potraw z białego mięsa, ale nie tylko. Dzięki sporej kwasowości i średniego ciała wino będzie dobrym dopełnieniem przekąsek, które pojawiają się na wielkanocnym stole pod postacią zimnych, pieczonych mięs, wędlin i pasztetów.  
 
3. Colosia Sherry Fino – mówi się, że wina fino to najbardziej wytrawne wina na świecie. Jest bardzo nieoczywiste – totalnie nieowocowe do czego tak bardzo przywykliśmy.  Jego charakterystycznymi cechami jest słoność oraz kremowa tekstura. Ma delikatnie złoty kolor, a w zapachu odnajdziemy charakterystyczne nuty orzecha i drożdży.
Wino powinno być podawane w temperaturze 7-9 stopni.
 
Rekomendacja kulinarna: idealny partner do żurku! Nie zginie przy eksplozji smaków jakim nas atakuje świąteczna zupa. W żurku jest wszystko – słoność, kwasowość i tłusta struktura. I to wino to udźwignie. Doskonale też uzupełni nam jajka. Nie przytłoczy ich smaku i doskonale wpasuje się w ich galaretowatą strukturę. 
 
4. Bolzano Pinot Noir – włoskie, czerwone wino z apelacji położonej wśród Dolomitów – DOC Alto Adige. Delikatny pinot noir, który roztacza kwiatowe aromaty z nutami malin i śliwek. W ustach lekko pikantne z przyjemnymi taninami. 
Wino powinno być podawane w temperaturze 16-18 stopni. 
 
Rekomendacja kulinarna: Wino, które dzięki swoim delikatnym i eleganckim aromatom, będzie dobrym kompanem sałatek. Doskonałe do obiadu, w którym główną rolę zagra np. pieczona perliczka. Polecam także do mięs, do których robią Państwo sosy na bazie wina, np. kiełbasa w winnym sosie. Oczywiście deski wędlin i serów.
 
5. Castell del Remei Gotim Bru – czerwone wino z hiszpańskiej Katalonii, wytworzone z owoców: Tempranillo, Garnacha Cabernet Sauvignon, Syrah. Intensywne aromaty kakao, a do tego pikantne niuanse i czarne owoce. W ustach harmonijne, kwasowe, urzekające aksamitem ciemnej czekolady i wspomnieniem dojrzałych owoców. 
Wino powinno być podawane w temperaturze 17 stopni.
 
Rekomendacja kulinarna: Zdecydowanie do grillowanej czy pieczonej wołowiny. Dobrze sprawdzi się także jako uzupełnienie potraw z grzybów, czy też właśnie mięs, które są podawane z grzybowym sosem. Także do mięsnych przystawek i serów
 
6. Terra Musa Verduzzo –  białe, słodkie wino pochodzące z włoskiego Veneto. Odnajdziemy w nim nuty miodu akacjowego i dojrzałych brzoskwiń. Na podniebieniu świeże i lekkie z wyrazistą słodyczą.  Wino powinno być podawane w temperaturze 10-12 stopni.  
 
Rekomendacja kulinarna: Oczywiście wszelakie desery: mazurek pomarańczowy, babka wielkanocna, a może panacotta z musem malinowym. Cokolwiek słodkiego pojawi się na stole to wino na pewno będzie dobrym uzupełnieniem.